2.5.2017

VinterFISSce -kisoissa Raaseporissa

Tämän vuoden talvi-SM-kisojen järjestämisvastuussa oli FiSScen. Kisat pidettiin 4.-5.3.2017 Raaseporin maisemissa. Kisakeskuksena toimi Fiskarsin tehtaan naapurissa sijaitseva Bilnäs skola. Kisakeskus oli toimiva kokonaisuus, mitä nyt aamu- ja iltapala hieman tiukassa viimeisille.

Yllättävän hyvin nukutun yön jälkeen oli vuorossa normaalit kisarutiinit - elikkä kamojen pakkaus, aamupala ja ulos siirtyminen. Siinä sitten pienessä pihassa seisoskeltiin häröpallona ja kuunneltiin kisojen avauspuhe sekä etsittiin erään kisaajan vaihtunutta kenkäparia, joka ilmeisesti oli jo lähtenyt maastoon jonkun rastihenkilön mukana.

No, sen jälkeen tuli käsky lähteä siirtymään kohti viereistä peltoa ilman tarkempia ohjeita. Siellä huomasimme, että perinteisten lähtötehtäväpaikkojen sijasta olikin hieman huonosti toimiva jonotussysteemi rastitarvikkeiden jaossa. Kun lähtötehtävän saha oli saatu valmiiksi, oli vuorossa kisataipaleelle lähtö.

sockerslott
Kuva napattu VinterFISScenin nettisivuilta. 

Rasteja oli monenlaisia, vaikka ainakin itse olisin ehkä enemmän kaivannut käytännönläheisempiä tehtävätyyppejä. Kisoissahan ei tosiaan ollut yhtäkään suunnistusta tai käytännön EA-rastia. Päivä kului hienossa maastossa edeten peurojen kirmaillessa viereisillä pelloilla. Yörastilla oli tehtävänä maistella keittoa ja valita 10 raaka-ainetta samanlaisen tuloksen saavuttamiseksi. Yökätevyytenä oli melko mielenkiintoinen ratkaisu - nimittäin onkivavan teko, johon meillä meni noin 15 minuuttia - toki aikaahan olisi ollut pitkälle yöhön. Nukkumaan siis päästiin hyvissä ajoin.

Aamun valjettua jäisenä jouduimme käännetyn lähtöjärjestyksen ansiosta lähteä aivan viimeisten joukossa sunnuntain taipaleelle. Rasteja ei montaa ollut ja lähtöjärjestyksestä huolimatta olimme ajoissa maalissa. Kisakeskuksessa odotti kylmä suihku ja maittava lounas. Tuloksia odotellessa teimme mielenkiintoisen huomion tehtävien pisteytyksestä, sillä tehtävästä riippumatta oli se 5 pisteen arvoinen, mikä teki hankalasta rakentelusta samanarvoisen kun muutaman kohdan paperikysely. Rastien ideat olivat kuitenkin suurimmaksi osaksi kekseliäitä ja hauskoja, joten voimme myös todeta kisakokemuksen onnistuneen muutamista tapahtumateknisistä kömmähdyksistä huolimatta. Kiitoksia siis FiSScenille kisojen järjestämisestä ja hatun nosto siitä että saitte kisat kuitenkin pysymään kasassa tilanteista huolimatta.


Kirjoittanut punaisen sarjan vartio Kekkosen Salami, Vaasan Metsäveikot