18.9.2017

Game of Kiiminki - kevätkisat tuomarineuvoston puheenjohtajan näkökulmasta

Game of Kiiminki, eli Pohjanmaan Partiolaisten kevätmestaruuskilpailut, järjestettiin 29.4.2017 Kiimingissä, Laivakankaalla. Järjestämisvastuussa oli luonnollisesti Kiimingin Virkut. Kilpailuun osallistui yhteensä 30 vartiota - oranssiin sarjaan 11 ja vihreään 19 vartiota. Kilpailun lopulliset tulokset sekä kaikki tehtävien paperit löytyvät tämän linkin takaa. Kilpailusta teki ainutlaatuisen vallitseva lumitilanne, sillä metsässä oli paikoin vielä todella paljon lunta.

Välillä kahlattiin polvia myöten hangessa.

Ja muutamassa kohdin metsää oli jo melko keväisen näköistä!


Olin itse kilpailussa mukana tuomarineuvoston puheenjohtajana. Tuomarineuvosto on mukana jokaisessa kilpailussa ja sen koko vaihtelee 2-4 henkilön välillä. Yleensä tuomarineuvostoon kuuluu kilpailunjohtaja, valvoja, puheenjohtaja sekä kilpailijoiden edustaja. Tämä blogiteksti valottaa hieman tuomarineuvoston toimintaa juuri tässä kisassa.

Lauantaipäivämme alkoi hieman ennen yhdeksää aamulla, kun tutustuimme kilpailun papereihin ja tehtäviin kisatoimistossa. Kun ilmoittautumisaika päättyi klo 9.15, saimme vartioiden ilmoittautumislomakkeet käsimme ja tsekkasimme oliko mukana sääntöjen vastaisia vartioita. Päätimme sulkea kilpailun ulkopuolelle sekä vajaalukuiset (eli kolmihenkiset) vartiot että ne vartiot, joiden yhteisikä ylittyi. Tässä kisassa ulkopuolelle siirtyi kaikkiaan viisi vartiota.

Tämän jälkeen päätimme vielä tasapistetilanteissa ratkaisevat tehtävät, jotka olivat tällä kertaa Toni Haukka, Monsterijahti sekä Node. Nämä tehtävät tulee valita aina ennen kilpailun alkua, jotta valinta olisi mahdollisimman tasapuolinen. Yleensä näiden kolmen tehtävän joukkoon päätyy kisan parhaimmat ja eniten eroja aiheuttavat tehtävät - ei ole mitään järkeä valita sellaista tehtävää, josta kaikki saavat todennäköisesti hyvät pisteet.

Avajaiset koulun pihalla
Kokouksemme venähti hieman, joten avajaiset alkoivat hieman myöhässä. Meidät esiteltiin avajaisissa kilpailijoille ja tekijöille, jotta he tietäisivät keihin olla yhteydessä ongelmatilanteissa. Lyhyiden ja ytimekkäiden avajaisten jälkeen vartiot siirtyivät lähtötehtävään koulun pihalle. Klo 9.52 pärähti auton töötti ja kilpailu oli startannut!

Lähtötehtävä oli nimeltään Toni Haukka ja siinä rakennettiin skeittilauta. Aikaa oli 90 minuuttia. Me seurailimme koko tehtävän ajan vartioiden toimintaa ja varmistimme, että rastihenkilöstö oli varautunut palautusruuhkaan 90 minuutin kohdalla. Minä otin myös paljon kuvia ja tankkasin eväitä päivän maastokierrosta varten.

Mallikappaleen tarkkailua

Kun lähes puolet porukasta oli poistunut lähtötehtävästä, lähdimme mekin talsimaan kohti ensimmäistä rastia. Saavuimme paikalle kreivin aikaan (keskelle ruuhkaa), joten minä pääsin avustamaan rastihenkilöä ilmoittautumispisteellä kirjaamalla vartioiden saapumisaikoja ylös. Ensimmäisellä rastilla oli luvassa suunnistusta ja pokemonien tunnistusta eli Monsterijahtia. Suunnistuksen maalissa pääsimme myös auttamaan rastihenkilöitä ruuhkassa ottamalla vastaan vartioiden vastauslomakkeita.

Rastien leimaaminen tapahtui Emit-leimasimella

Jokaisella rastilla oli kuva pokemonista, joka piti tunnistaa. 

Toisella rastilla oli Internet-aiheisia kysymyksiä Kato Kuuklesta! -nimisessä tehtävässä. Kävimme tutustumassa tehtävään kiertämällä kysymysradan melkoisessa lumihangessa! Siellä ollessamme saimme soiton seuraavalta rastilta, jossa tarvittiin meidän apuamme. Ruokarastilla jumitti ruokatarvikkeiden jakelu, joten pääsimme jakamaan vartioille suolaa, limettimehua sekä ruokaöljyä. Teimme sitä noin puolen tunnin ajan, jotta pahin ruuhka hellittäisi. Tuomarineuvosto pääsee siis välillä avustamaan kaikenlaisissa tilanteissa!

Kilpailijoiden edustaja Roosa polviaan myöten lumihangessa!

Ruuhkaisista rasteista selvittyämme jatkoimme maastokierrostamme kulkien läpi kaikki kilpailun rastit. Ihailimme toimivia rasteja sekä iloisia ja osaavia rastipäälliköitä ja -henkilöitä!

Kuvakollaasi kisojen loppupään tehtävistä


Kilpailunjohtajan ja kilpailijoiden edustajan kävellessä oikoreittiä kilpailukeskukseen, minä päätin tsekata vielä kiritehtävän merkityn reitin. Merkkausnauha oli muutamasta kohtaa lähtenyt tuulen mukana pois paikoiltaan, joten pääsin korjaamaan reittiä kiinnittämällä nauhaa uudestaan puihin.

Kilpailukeskuksessa meitä odotti keittiöväen loihtima herkullinen soppa, jota tankkasimme ennen tarkistuspyyntöjen läpikäyntiä. Vartiot saavat siis kysyä tehtävien pisteistä ja pyytää niihin oikaisua, mikäli kokevat, että pisteitä on tullut liian vähän suoritukseensa nähden. Tuomarineuvoston tehtävänä on sitten tarkistaa, mistä huonot pisteet johtuvat. Usein kyseessä on ajan ylitys tai joku muu virhe, jota vartio ei ole itse hoksannut. Joskus pisteiden tarkistuksessa löytyy rastihenkilön tekemä laskuvirhe tai kirjausvirhe. Ja joskus virhe on sattunut tulosten kirjausvaiheessa tietokoneelle.

Tässä kisassa kävimme läpi muutamien tehtävien arvostelupöytäkirjat ennen kuin se syötettiin tulosohjelmaan. Suoritusten joukossa oli epäselviä tapauksia, jotka halusimme käydä läpi ennen kuin vartiot näkevät tehtäviensä pisteet.

Muutaman tarkistuspyynnön jälkeen tulokset saatiin virallisiksi ja palkintojenjako pääsi alkamaan noin klo 20.

Kiitos kilpailujaoston puolesta Kiimingin Virkuille ja kaikille, jotka olivat mukana tekemässä kisaa!

-Laura