16.2.2017

Hanki takaisin – viikonloppu tulostoimistossa

Vaikka olen partiotaitokisojen ympärillä pyörinyt jo lähes 15 vuotta, niin vasta viime viikonloppuna pääsin ensimmäistä kertaa tarkastelemaan kisoja oikeasti siistin sisätyön kautta: tulostoimistosta. Ystäväni pyysi minua mukaan Hanki takaisin – Pääkaupunkiseudun Partiolaisten ja Uudenmaan partiopiirin talvimestaruuskisoihin auttamaan, ja pääsin hänen mukanaan tutustumaan tulostoimistossa työskentelyyn. Kilpailu järjestettiin Itä-Helsingissä aivan Helsingin ja Sipoon rajalla.

KiPan käyttö oli teoriassa tuttua, olinhan päässyt sitä käyttämään testimielessä esimerkiksi Suomen Partiolaisten SM-kilpailujen järjestelytoimikuntakurssilla ja päätynyt joskus muutenkin vilkaisemaan. Tämä tietotekninen mörkö on ollut kuitenkin asia, jonka olen päättänyt joskus vielä ottaa haltuun, ja nyt oli sen aika.

Tulostoimiston päällikkö oli syöttänyt tehtävien arvostelumääritelmät (pisteet, raakapisteet, ajat, interpoloinnit) valmiiksi KiPaan eri tehtävien kohdalle, joten pieniä viime hetken muutoksia lukuun ottamatta meidän ei enää tarvinnut kilpailun aikana sörkkiä niitä. Tehtävä oli tällaiselle tulosten syöttäjälle siis erittäin helppo: Kun jonkun rastin rastipäällikkö toi tulostoimiston ovelle nipun valmiiksi laskettuja tuloksia, huusimme kilpaa kuka innokkaista näpyttäjistä saisi syöttää ajat ja pisteet järjestelmään. Syöttäminen tehdään kahdesti (myös tarkistuslaskenta), joten tekemistä riitti kyllä kaikille. Eniten haasteita toi joidenkin rastihenkilöiden käsiala, joten numeroita saatettiin tulkita välillä myös yhdessä.

Tulostoimiston seinällä oli upea kisalakana.
Ehdin kilpailuin aikana myös pyörähtää yörastilla, joka oli aivan tulostoimiston läheisyydessä. Aamulla kävin lisäksi omaksi (ja yösuunnistuksen rastipäällikön) ilokseni hakemassa muutamia yösuunnistusrasteja metsästä, koska ilma oli upea ja välillä on hyvä myös vähän haukata happea.

Mitä opin: KiPa ei ole enää minkäänlainen mörkö, ja seuraavaksi olisin valmis opettelemaan kuinka tehtävien arvostelut syötetään ohjelmaan sujuvasti – ja ryhtymään vaikka tulostoimiston päälliköksi!

KiPa: KiPa eli KisaPalvelu on web-käyttöliittymäinen partiotaitokilpailujen tuloslaskentaohjelma. Se korvasi vuonna 2010 vanhan DOS-pohjaisen ohjelmiston TuPan (TulosPalvelu), joka palveli uskollisesti vuosikymmenten ajan kilpailujen tekijöitä. Tulokset voi laskea myös esimerkiksi excelillä, mutta koska KiPa on kehitetty varta vasten partiotaitokilpailujen tulosten laskentaa varten, on KiPa tällä hetkellä ylivoimaisesti paras tapa laskea tulokset. (Lauran hieno määritelmä!)