23.4.2018

JTMK-kurssilla Vaasassa 23.-25.2.2018

Ilkan Partiolaiset ja Parran Haltijat järjestävät toiset piirin kaksista kevät-pt-kisoista oranssille ja vihreälle sarjalle toukokuussa Ilmajoella. Tulin tempaistuksi Näköradio-nimen saaneen kisan järjestelytoimikuntaan talouspäällikön hommiin heti alkuvuodesta. Aiempaa kisakokemusta olen kerännyt sekä kisaajan että järjestäjän saappaissa, mutta virallinen kouluttautuminen on vielä jäänyt kokematta — tähän asti. Helmikuun viimeisenä viikonloppuna Vaasan Metsäveikkojen kololla perehtyi kisa-asioihin paitsi Näköradion tekijöitä, niin myös osa Vaasassa syksyllä pidettävien kisojen tekijöistä.


Jenna kouluttamassa kisojen järjestelyaikataulua

Heti perjantaina sukellettiin suoraan asiaan. Näkökulma oli ennen kaikkea kisajärjestelyn suurissa linjoissa ja siinä, mistä oikeastaan on kyse, kun puhutaan partiotaitokilpailuista. Kisoihin liittyviä yleisjuttuja läpi käydessä oli mielenkiintoista huomata, miten paljon omat kisaamis- ja kisajärjestelykokemukset ovatkaan tuoneet hiljaista tietotaitoa ja näkemystä kisajärjestelyihin. Suuria yllätyksiä tai oivalluksia en voi sanoa saaneeni kisojen suuriin linjoihin liittyvistä asioista, mutta kaiken kaikkiaan tulin ensimmäisen kerran jäsennelleeksi kisojen kaltaisen tapahtuman eri osa-alueita ja niiden tehtäviä tarkemmin mielessäni. Kokonaisuus hahmottuikin uudella, fiksummalla tavalla. Eri kisoissa tehtävänjako voi olla hyvin erilainen, sillä kisat ovat eri ikäisille, eri kokoisia (sekä kisaajamäärältään että tekijätiimin koolta), eri teemaisia ja ennen kaikkia tekijöidensä näköisiä. Jokaisen tekijä pitää kuitenkin tietää omat tehtävänsä, jotta puutteita ei jouduta paikkaamaan hätäisesti ja aivan liian myöhään.


Pääsääntöisesti kisojen suunnittelu pitäisi aloittaa viimeistään vuotta ennen kisoja, joten tuskainen huokaisu jos toinenkin pääsi perjantai-iltana Näköradion tekijöiltä todetessamme, että melkoisen moni juttu olisi järkevän aikataulutuksen suhteen pitänyt tehdä jo kauan sitten. Oranssin ja vihreän sarjan kisat eivät onneksi kuitenkaan vaadi niin paljon aikaa, jotta järjestelyt onnistuisivat ja toimisivat hyvin. Vahvuutemme on siinä, että Näköradiota järjestelevät ovat yhdessä järjestäneet tapahtumia ja ohjelmakokonaisuuksia aiemminkin, joten uskon, että saamme kokeneina tapahtumajärjestäjinä hyvät kisat aikaan huolimatta tiiviistä aikataulusta! Eniten työtä ja huolehtimista taitaakin olla kisanjohtajalla ja järjestelysihteerillä, joiden pitää tietää, missä vaiheessa mikäkin osa-alue on ja pitää huoli siitä, että hommat sujuvat.

Moni koulutus tukeutui sähköisiin powerpoint-esityksiin

Lauantaiaamu alkoi olympialaisilla, sillä Iivo Niskasen 50 km sivakointi sujui niin jännittävästi, että emme malttaneet olla katsomatta kisaa loppuun asti. Edellisiltana aloitettu järjestelytoimikunnan tehtäviin kuuluvien osa-alueiden läpikäynti jatkui vielä tunnin verran, jonka jälkeen koulutus jatkui yhdessä rastihenkilökoulutukseen tulleiden kanssa. Siten lauantaina pääpainotus olikin luonnollisesti kisojen ytimessä eli tehtävien suunnittelussa ja testaamisessa. Alustuksen jälkeen jakauduimme pieniin ryhmiin, joissa laadittiin yhden valmiin tehtävän tehtäväkäskyn perusteella arvostelupöytäkirja ja suunniteltiin toisen idean pohjalta kokonainen tehtävä tehtäväkäskyineen ja arvostelupöytäkirjoineen. Illalla pidettiin minikisat suunnitelluista tehtävistä ja päästiin testaamaan suunniteltuja pöytäkirjoja käytännössä. Etenkin kätevyystehtävien ja ruokarastin arviointi herätti paljon keskustelua.

Pienryhmätyöskentelyä minikisa-tehtävien parissa.

Olen suunnitellut ja tehnyt rasteja ennenkin ja kisaajana käynyt useat arvostelupöytäkirjat läpi kisan jälkeen. Ihan kaikkea en kuitenkaan ole onneksi tehnyt, ja siksi erityisesti kätevyystehtävissä yllätti se, miten pikkutarkka pitää olla etenkin arvioinnin suunnittelun suhteen. Aina löytyy jotain, jota ei suunnitteluvaiheessa tule lainkaan ajatelleeksi. Onnistunut tehtäväsuunnittelu kiteytyy kisaajille paitsi hyvänä tehtäväideana niin myös selkeänä tehtäväkäskynä liitteineen ja materiaaleineen ja rastihenkilöille taas huolellisesti laadittuna arvostelupöytäkirjana, jota on helppo käyttää. Jos tehtävän testaaminen jää vähälle, kisavartiot saattavat yllättää. Kisailijat voivat tuoda arvosteltavaksi hyvin monentasoisia suorituksia, joista ensisilmäyksellä ajattelisi saavan selvästi eri määrän pisteitä. Kuitenkin riippuu täysin laaditusta arvostelusta, miten käy. Jos haluaa, että puupala X on tietyn kokoinen, tietyn päin, kiinni puupalassa Y tietyllä määrällä nauloja ja hiottu eikä sitä ole koristeltu asiattomasti, se pitää kirjata ja pisteyttää pöytäkirjaan. Tehtävien testaamisen merkitys valkenikin mulle ihan uudella tavalla. Tulen taatusti järjestämään koekisat, mikäli joskus olen päättämässä sellaisten tarpeesta.

Loppu lauantai-illasta oli vapaamuotoinen, mutta itselläni varsin kisasävytteinen. Iso osa Näköradio-kisojen JTMK:sta oli paikalla, joten oli hyvä aika viimeistellä kisojemme talousarvio, kun merkittävin budjettiin vaikuttava tekijä, eli ruokailu ja sen järjestely, oli selvinnyt.

Minikisan ensiapu-rastilla käytettiin mielikuvituksellista maskeerausta!

Sunnuntaiaamupäivällä käytiin vielä yhdessä läpi, miten eri ryhmien laatimat, valmiiseen tehtävään suunnitellut arvostelupöytäkirjat olivat toimineet. Hyvin onnistunut arvostelupöytäkirja perustuu mahdollisimman vähän rastihenkilön subjektiiviseen arvioon (esim. miten arvioida, onko jonkin ruuan koostumus ”hyvä” tai ”sopiva”?), ja olikin mielenkiintoista nähdä, miten paljon hajontaa tuli samassa tehtävässä samalla arvostelupöytäkirjalla, kun vain arvioija vaihtui. Lopuksi kävimme läpi vielä rastipäällikön tehtävät ja tämän ohjeistuksen sekä itse rastipaikan suunnittelua suorituspisteineen ja tutustuimme hiukan tarkemmin tulostoimiston toimintaan ja ohjelmiin. Viikonlopun aikana opitut asiat tuli hyvin huomanneeksi, kun mietimme vielä erikseen haastavia ongelmatilanteita ja niiden ennaltaehkäisyä. Joka kisassa tulee vastaan täysin ennakoimattomia tilanteita, ja siksi on erityisenkin tärkeää, että ongelmia ei pelätä. Toimiva, hyvin toisiinsa yhteyksissä oleva tiimi on jälleen kaiken avain.

Kiisseleiden arviointia.

Kaiken kaikkiaan viikonlopun mittainen koulutus oli hyvä paketti kisan järjestelyyn valmistautuvalle ja miksei myös aiheesta kiinnostuneelle ilman tulevaa kisajärjestelyvastuuta. Kuten jo sanoinkin, aiemmasta kokemuksestani oli paljon hyötyä enkä koe, että käsitykseni kisoista olisi täysin mullistunut. Kuitenkin kisat ja kisojen järjestäminen kokonaisuutena ovat paljon jäsennellymmät. Lisäksi ymmärsin arvostelupöytäkirjojen laatimisen vaativuuden ja tehtävien testaamisen merkityksen uudella tavalla, eikä se ole mikään vähäinen oivallus. Myös kisakipinä ja -innostus heräilivät, ja huomasinkin viikonlopun jälkeen haaveilevani sekä vaativien kisatehtävien suunnittelusta, jopa kisajohtajan pestistä sekä itse kilpailijana olosta joskus tulevaisuudesta. Viimeksi olen itse kisannut kauan sitten (syksyllä 2013). Tänä keväänä järjestetään kisat. Ehkäpä ensi syksynä onkin sitten minun vuoroni kisata…? Saa nähdä!

Kiitos kurssilaisille hyvästä seurasta ja muonittajille maukkaasta ruuasta ja erityisen suuri kiitos hyvän kurssin järjestämisestä kouluttajille!


Elsa
Ilkan Partiolaiset (Ilmajoki)